Magyar Tudomány Napja a Délvidéken - 2020

A koronavírus-járvány és társadalmi hatásai

- tudományos tanácskozás -

A Vajdasági Magyar Tudományos Társaság minden évben ünnepi tudományos tanácskozást szentel a Magyar Tudomány Ünnepének. A 2020. évi tanácskozás  A Koronavírus-járvány és társadalmi hatásai  c. alatt került megszervezésre, Újvidéken, a Tartományi Képviselőház II. emeleti tanácstermében.

Az aktuális járványhelyzetre való tekintettel, a tanácskozás on-line környezetben valósult meg. 


A tanácskozást figyelemmel kísérte a sajtó is. Jelen voltak a Vajdasági Rádió és Televízió, a Pannon Rádió és Televízió és a Magyar Szó újságírói.

AA tanácskozást Prof. Dr. Szalma József, a Társaság elnöke nyitotta meg. Ezt követően két kiemelt előadásra került sor. Elsőként Prugberger Tamás (az MTA doktora, professzor emeritus, Debreceni Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar, a Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagja, Debrecen) tartotta meg A koronavírus magyarországi kezelése a kormányzat részéről és európai uniós visszhangjának bírálata c. előadását. Őt Szalma József (az MTA doktora, a Vajdasági Magyar Tudományos Társaság elnöke, egyetemi tanár, Károli Gáspár Református Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar, Budapest, nyugalmazott rendes egyetemi tanár, Újvidéki Egyetem, Jogtudományi Kar, a Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja, Újvidék) követte A koronavírus-járvány és az orvosi felelősség (jogi szempontból) c. előadásával.A kiemelt tanulmányok után a munka szekciókban folyt - előbb következtek a társadalomtudományi, majd a természettudományi témájú előadások. Az előadások tudományos szakterületek szerinti beosztása nem bontotta meg a tanácskozás plenáris jellegét.

A társadalomtudományi szekció keretében 13 tanulmány szerepelt, a jogtudomány, oktatásügy, történelem, kisebbségpolitika, szociológia és más tudományágak területéről. E szekcióban a következő tanulmányok szerepeltek: Dr. Tattay Levente (egyetemi tanár, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Jog- és Államtudományi Kar, Budapest) – A koronavírus járvány különleges veszélye a társadalmi-gazdasági fejlődésre; Dr. Szabó István (egyetemi tanár, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Jog- és Államtudományi Kar, dékán, Budapest) – Viták az államforma felett a spanyolnátha idején (Közjogi kérdések egy pandémia centenáriumára); Dr. Suri Noémi (kutató, Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet – adjunktus, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Jog- és Államtudományi Kar, Budapest) – Helyzetjelentés a fizetésképtelenségi jog uniós szintű szabályozásáról, valamint átalakítási és fejlesztési lehetőségeiről a koronavírus-járvány idején; Dr. Visontai Szabó Katalin (kutató, Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet, Budapest – adjunktus, Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar, Szeged) – Szülő-gyermek kapcsolattartás végrehajtása koronavírus járvány idején; Dr. Vitkay Kucsera Ágota (koncert- és operaénekes, egyetemi rendes tanár, Újvidéki Egyetem, Művészeti Akadémia Dráma Tanszak, Szίnművészeti Tanszék, Újvidék) – A koronavírus-járvány és a felsőoktatás; Fazakas Zoltán József (kutató, Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet, Budapest) – A szerb és román nemzetiségi képviselők nemzetiségi igényei 1861 és 1868 között; Dr. Korom Ágoston Iván (kutató, Kisebbségi Jogvédő Intézet – megbízott oktató, Károli Gáspár Református Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar, Budapest) – A lex specialis elve a tőke szabad mozgása alkalmazási körében; Dr. Boris Stojkovski (egyetemi rendkívüli tanár, Újvidéki Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Történelem Tanszék, Újvidék) – Az 1348-as pestisjárvány és következményei; Bálint István (nyugalmazott újságíró, publicista, Újvidék) – Hányszor lett független Magyarország?; Dr. Mészáros Zoltán (főlevéltáros, Szabadkai Történelmi Levéltár, Szabadka) – A zoonózisok és a rituális húsfogyasztás; Dr. Molnár Csikós László (nyugalmazott egyetemi rendes tanár, Újvidéki Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék, Újvidék) – A nyelvi norma és a regionális nyelvváltozatok; id. Dr. Bagi Ferenc (nyugalmazott egyetemi tanár, Újvidéki Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék, Újvidék) – Tévesztések a főnévi névmások közlésekben való használatában; és ifj. Dr. Muhi Béla (egyetemi rendkívüli tanár, Educons Egyetem, Közgazdasági Kar, Kamanc) – Városmarketing és városmárkázás a digitális korban és a koronavírus-járvány alatt.


A természet- és műszaki tudományi szekcióban két tanulmányban mutatták be a szerzők aktuális kutatásaik eredményeit a mezőgazdaság, környezetvédelem és műszaki tudományok területéről: Dr. Mester Gyula (címzetes egyetemi tanár, Óbudai Egyetem, Biztonságtudományi Doktori Iskola, Szabadka) – Szerbiai robotikai kutatók 2020-as ranglistája és Jelena Pisarov (Matko Vuković ÁI, Szabadka, Ph.D. hallgató, Óbudai Egyetem, Biztonságtudományi Doktori Iskola) és Igor Pisarov (Yunet International kft., Szabadka) – Szerbiai fizikusok 2020-as ranglistája.

 

A tanácskozási kötet általános részeinek letölthető változata:

A kötet fedőlapja és belső címlapja
A kötet előszava
In memoriam Tattay Levente
A kötetben szereplő tanulmányok szerzői
Zusammenfassung
Tartalomjegyzék
CIP

A tanulmányok letölthető változata:

Prugberger Tamás - A 2019 őszi önkormányzati választások kormánypárti kampánystratégiájának hiányosságai és a választások utáni koronavírus-járvánnyal is összefüggő kormánypolitika alakulása és annak megítélése

Szalma József - A koronavírusjárvány és az orvosi felelősség (jogi szempontból)

Szabó István - Viták az államforma (az alkotmány) felett a spanyolnátha idején

Suri Noémi - A koronavírus járvány hatása a magyar fizetés-képtelenségi jog továbbfejlesztésére – áttekintés a hazai fizetésképtelenségi eljárások hatályos rendszeréről

Visontai-Szabó Katalin Szülő – gyermek kapcsolattartás végrehajtása koronavírus járvány idején

Vitkay Kucsera Ágota - A koronavírus-járvány és a felsőoktatás

Fazakas Zoltán József - A szerb és román nemzetiségi igények és a magyar nemzetiségi törvény

Korom Ágoston - Lex speciális perelhetősége

Stojkovski Boris - Az 1348. évi pestisjárvány és következményei

Mészáros Zoltán - A zoonózisok és a rituális húsfogyasztás

Molnár Csikós László - A nyelvi norma és a regionális nyelvváltozatok

id. Bagi Ferenc - Nyelvi-nyelvhelyességi tévesztések a főnévi vonatkozó névmások használatában

Bálint István - Lehet-e Európai Egyesült Államok?

Muhi B. Béla - Városmarketing és városmárkázás a digitális korban és a koronavírus-járvány alatt

Mester Gyula - Szerbiai robotikai kutatók 2020-as ranglistája

Pisarov Jelena - Szerbiai fizikusok 2020-as ranglistája